Rengøringsvejledning – Viskose tæpper

Håndlavede viskosetæpper er fine tæpper med et fantastisk skinnende og rent look, som man ikke finder i andre kvaliteter såsom uld eller syntetiske tæpper. I modsætning til andre typer af tæpper, er håndlavede viskosetæpper dog lidt mere sensitive og det kræver specifik pleje at holde dem rene. Hvis man følger teknikkerne ordentligt, kan man have et fint tæppe i mange år. Ligesom andre naturprodukter, kan vi aldrig
garantere at enhver plet kan komme af igen, fordi ethvert uheld er individuelt, ligesom ethvert håndlavet viskosetæppe.

Det er også værd at bemærke at viskosetæpperne ikke bør ligge i indgangspartier, entreer og lignede med risiko for stærk tilsmudsning.

Nem vedligeholdelse og rengøring:

Lad din hånd løbe langs tæppet for at føle hvilken vej luven vender.
Luven er den naturlige vej som tæppets fibre løber. Ved at lade din hånd løbe mod overfladen af tæppet, vil du få en indikation af, hvordan tæppets fibre ligger. Ved at stryge hånden eller andet mod luven kan du løsne tæppets fibre og i værste tilfælde, gøre tæppet skævt.

Støvsugning.
Højtryks støvsugere og støvsugere med børstemundstykker til gulvtæpper kan ødelægge fibrene i et viskosetæppe. Dog kan de støvsuges stille og roligt med almindeligt mundstykke. En god ide kan være manuel tæpperenser/tæppemaskine.

Skub frynserne med en blød kost.
Brug ikke en tæpperenser eller støvsuger ved frynserne, da dette kan løsrive frynserne fra tæppet. Brug i stedet en blød kost eller børste og børst støv og skidt ud af frynserne. Brug en fejebakke til at samle og bortskaffe resterende støv.

Brug ikke andre rengøringsmidler, da de kan plette og ændre farven på tæppet.
Plet-rengør med hvid eddike, vand og opvaskemiddel. Ved at rengøre spildte væsker så hurtigt som muligt, vil det skære ned på størrelsen og intensiteten af pletten. For pletter der er svære at rengøre, kan man forsøge at rengøre området med en blanding af vand, hvid eddike og mildt opvaskemiddel. Brug skummet fra blandingen til at tørre pletten og fjern derefter øjeblikkeligt blandingen med en ren og fugtig klud. Pas på med at dyppe kluden helt i blandingen, da dette vil ødelægge tæppet.

Brug mildt pH-neutralt opvaskemiddel til at rengøre spildte væsker.
Test opvaskemidlet på en lille del af tæppet før brug. Brug det ikke, hvis du opdager misfarvning eller pletter ved denne test. Hvis der er et stort område som skal rengøres, er mildt opvaskemiddel og vand en god løsning. Gør en klud våd med koldt vand og tilsæt en dråbe pH-neutral opvaskemiddel, skrub derefter kluden i samme retning som luven. Dup derefter området med en tør klud indtil det er helt tørt.

Hvis disse råd ikke hjælper, må du kontakte dit lokale professionelle tæpperenseri og lade dem hjælpe dig. I Danmark har vi et samarbejde med et professionelt tæpperenseri, kontakt os på info@reza.dk for råd og vejledning.